Saturday, February 23, 2013

CINTA TAK HARUS MEMILIKI - SALMAN AL-FARISHI

Salam Bahagia.

Seringkali kita dibentangkan, dijaja dan dilambung rasa dengan kisah cinta luar biasa insan2 terdahulu. Kisah cinta Laila Majnun, Romeo Juliet dan Uda dan Dara. Hari ini aku nak kongsikan satu kisah cinta yang tulus suci yang semakin dipinggirkan. Jujurnya aku sendiri tidak pernah mengetahui akan kisah ini. Entah macamana tiba2 kisah cinta ini muncul di skrin computer aku masa orang sibuk2 dengan 14hb Feb. yang lalu. Kisah cinta yang tidak sepopular kisah2 cinta di atas kepada anda semua tetapi sebenarnya adalah satu kisah cinta yang maha agung untuk orang2 yang mengetahui erti hakikat cinta itu sebenarnya. Tulus, ikhlas dan suci. 


Menggamit kisah cinta luarbiasa seorang hamba. Kisah cinta Salman Al Farisi mahu dicoret dan dikongsi. Untuk menyentuh hati-hati yang mahu sentiasa terjaga dengan cintaNya.Mulanya sebuah kisah cinta..ketika mana sudah saatnya Salman Al-Farisi mengisi kekosongan hati dengan cinta halal..sebuah pernikahan..Dia terfikirkan seorang wanita Ansar yang beriman dan solehah. Bukan diharapkan menjadi kekasih tetapi sebagai satu pilihan dan diyakininya bahawa sesungguhnya wanita itu pilihan yang tepat untuk menjadi teman dan ibu bagi bakal pejuang dari keturunannya.

"Aku orang asing di bumi Madinah.Madinah bukanlah tempat kelahiranku.Madinah bukanlah tanah aku meniti kedewasaan.Tidaklah tiap-tiap penghuni bumi Madinah ini ku kenali.Bukankah akan dilihat asing seorang pendatang sepertiku melamar gadis Madinah?"...ada keraguan dihati Salman. Ada kerisauan di hati pemuda itu. Lantas...terdetik di hatinya mencari seorang sahabat yang mampu menjadi perantara baginya..Ya.. Abu Darda..sahabat dari golongan Ansar yang dipersaudarakan dengannya.Rasa hatinya disampaikan kepada sahabat tercinta..Abu Darda. Dengan tahmid dan tasbih Abu Darda menyahut hasrat sahabatnya. Cukup girang si Abu Darda memeluk sahabatnya tanda akan dibantunya Salman dalam melunaskan apa yg terhajat dihatinya. Maka..beriringanlah kedua sahabat itu menuju ke sebuah rumah di tengah kota Madinah. Rumah seorang wanita yang solehah dan bertakwa yang menjadi pilihan hati Salman Al-Farisi.

Abu Darda menyusun kata memulakan bicara.."Saya adalah Abu Darda dan ini saudara saya Salman seorang Parsi. Kami telah dipersaudarakan atas nama Allah. Dia telah dimuliakan Allah dengan Islam,dan dia juga memuliakan Islam dengan amalan dan jihadnya. Disisi Rasulullah, dia punya tempat yang mulia,sehinggakan baginda menyebutnya sebagai ahli-bait baginda. Dan kedatangan saya adalah bagi mewakili Salman untuk melamar puteri solehah dari rumah ini". Fasih dan yakin Abu Darda berbicara dengan nada dan loghat Bani Najar.


Tuan rumah tersenyum membalas bicara,"Adalah sebuah penghormatan bagi kami menerima kehadiran kalian. Dan adalah penghormatan bagi kami sekiranya bermenantukan sahabat Rasulullah yang mulia. Tetapi, hak untuk menerima atau menolak lamaran ini adalah pada puteri kami"..Sang puteri yang mendengar disebalik hijab menanti dengan debaran hati..


Sunyi seketika....


Tiba-tiba suara lembut si ibu bersuara mewakili si puteri yang dinanti sahabat yang mulia."Maafkan kami atas kejujuran kata dalam jawapan ini. Dengan mengharap redha Allah, saya menjawab bahawa puteri kami menolak lamaran Salman. Akan tetapi seandainya Abu Darda turut mempunyai hasrat yang sama seperti Salman, puteri kami menerimanya"


Nah!..cukup mengejutkan..sang puteri menolak lamaran yang melamar tetapi menerima pengantara lamaran itu..Apakah mampu Salman menerima realiti yang mungkin mematahkan hati lelaki?
Sungguh tak terjangka dengan reaksi indah Salman Al-Farisi.."Allahu akbar!!..dengan mahar dan segala yang telah saya sediakan ini akan saya serahkan kepada sahabat saya Abu Darda untuk pernikahan kalian. Dan saya akan menjadi saksi bg pernikahan mulia ini"..aduh!...sungguh teguh hati Salman dalam menghadapi situasi ini..memilih antara keinginan hati dan persaudaraan..cinta luar biasa.


Ibrah dari kisah cinta Salman..cinta tak seharusnya memiliki..dan hakikatnya kita tidak pernah memiliki sesuatu pun dlm kehidupan ini..Salman berada dalam sebuah dugaan yang berat, di tengah perasaan yang berkecamuk rumit..antara malu, kecewa, sedih,merasa salah memilih pengantara – Namun dia teguh untuk tidak mengatakan ’merasa dikhianati’- kerana cinta tak bermakna memiliki..


Berbezanya dengan kita yang sentiasa menginginkan untuk memiliki apa yang kita cintai. Sedangkan ketentuan Allah itu telah pun tertulis dengan hikmah yang tersirat..
Betapa indahnya hati Salman Al Farishi. Ia begitu faham bahwa cinta, betapapun besarnya, kepada seorang wanita tidaklah serta merta memberinya hak untuk memiliki. Sebelum lamaran diterima, sebelum ijab qabul diikrarkan, tidaklah cinta menghalalkan hubungan dua insan. Ia juga sangat faham akan arti persahabatan sejati. Apalagi Abu Darda’ telah dipersaudarakan oleh Rasulullaah saw dengannya. Bukanlah seorang saudara jika ia tidak turut bergembira atas kebahagiaan saudaranya. Bukanlah saudara jika ia merasa dengki atas kebahagiaan dan nikmat atas saudaranya.

“Tidaklah seseorang dari kalian sempurna imannya, sampai ia mencintai untuk saudaranya sesuatu yang ia cintai untuk dirinya.” (Hadis Riwayat Bukhari]

(sumber : internet)


Hmm...first time kan baca kisah ni. Kisah yang dah jadi sejarah. Tu sebab orang kata belajarlah dari sejarah dulu. Yang baik jadikan tauladan. Yang buruk dibuat sempadan. Moral of the story...janganlah kita terlalu confident atau terlalu yakin dengan setiap apa yang kita inginkan itu akan menjadi milik kita. Janganlah mengwar2kan sesuatu yang bukan di dalam jangkaun kita. Tak terjangkau pun dek tangan dan akal. Dia bakal isteri saya..dia calon suami ku..forget it! Allah itu Maha mengetahui. Sebelum ijab qabul diikrarkan serahkan segalanya pada Allah. Pasrah dan redha.
Selamat Bertunang untuk anak Leha/Salim Blok 5. 
Selamat menerima menantu untuk Kak Mim di Bangi. 2 orang menantu sekali gus. 2 in 1 senangkan.

Selamat berhujung minggu bersama family.

Have a sweet weekend.

Sayang kamu.

No comments:

Post a Comment