Thursday, August 16, 2012

Pdapor : Coklat kek...yang sering mencuri tumpuan.



Salam lebaran.


Rasanya masih belum terlambat nak share resepi ni. Sebut saje kek coklat pasti ramai yang 'melt'. Kek coklat selalunya menjadi tumpuan di hari  raya.Walaupun aku selalu buat kek coklat tapi bila pegi beraya kat mana2 rumah pun tetap nak merasa gak yang orang lain buat. Tak pernah jemu.

Budak2 memang suka kek coklat. Kalau letak kek coklat dan kek lapis atau red valvet sekali pun kek coklat tetap jadi pilihan. Setiap rumah, setiap keluarga hatta setiap ibu harus tahu buat kek coklat. Se cekai2 kek coklat pun kalau dah letak ganache yang meleleh tu pasti terliur.

Resepi ni mudah sangat dan hasilnya sangat2 sedap. Ini resepi yang selalu aku guna untuk kek coklat dan jadi hidangan untuk raya dan open house. Kalau open house selalunya buat 2 3 biji awal2 lepas tu simpan dalam fridge. Bila nak guna keluarkan awal2 dan bila nak hidang curahkan aje coklat. Nampak fresh dan berkilat2. Tak payah nak hias2 sangat sebab selalunya letak je habis.

Resepi ni dapat dari fendi myresepi . Kalau korang tak percaya clik lah kat link tu dan tengok berjela2 panjang komen2/puji2an pada resepi dia.

so..apa tunggu lagi? cubalah..tak cuba menyesal.


KEK COKLAT 

Resepi oleh: Fendi myresepi.

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang

  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat (aku guna dutch lady)
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum

  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
1.  Pukul telur hingga kembang
2.  Masukkan gula dan pukul lagi
3.  Kemudian masukkan minyak masak
4.  Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5.  Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
   (ikut kesesuaian oven sendiri)
6.  Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk.

Topping cara aku:

150gm whipping cream (susu segar pun boleh)
250gm cooking coklat (potong kecil)
sedikit butter (optional)

Masak whipping cream hingga berbuih2 sikit dengan api yang kecil. Masukkan coklat dan gaul rata. Biar sejuk dan agak pekat sedikit baru curah atas kek.





salah satu kek yang guna resepi di atas.

daa... selamat hari raya.



No comments:

Post a Comment