Tuesday, May 22, 2012

PDapor : Apam Tepung Beras - Evergreen.


Assalammualaikum.

Semoga anda semua yang sudi menjenguk blog ini berada di dalam redhanya Allah. Amin.




Pi masuk dapor lagi entry kali ni walaupun hari2 masuk dapor. Banyak sebab yang buatkan aku 'terpaksa' buat kuih apam ni untuk kesekian kalinya. 

Apam Tepung Beras. Lama sangat dah tak buat kuih ni. Hampir bertahun rasanya dan buat aku hampir hilang skill nak kukus apam ni.

Balik kampong 2 3 minggu lepas aku tengok mak dok sibuk2 kat dapor dengan projek dia. Apa lagi lah mak aku nak buat ni? Rupanya dia dok sibuk2 buat apam tepung beras. Mak kalau bab lauk pauk memang terror tapi bab kuih kukus2 aku rasa aku lagi terror dari mak!..hahaha..satu ni je yang boleh challenge mak.

Mak dapat resepi dari kawan dia. Guna tapai pulut!. Dia kata kawan dia kata...boleh guna tapai pulut. Aku tak kata apa2 cuma tengok je. Bila dah kukus apam tu     jadi macam berat dan bantat sikitlah. Senang cakap apamnya tak jadi..huhuhu..kesian kat mak. 


Setahu akulah, aku selalu buat apam ni guna tapai nasi. Tak pernah aku dengar guna tapai pulut. Mak selalu ingat hati orang sama cam hati dia. Ikhlas kalau nak ajar apa2 lagi2 ajar masak2 ni. Kesian lagi kat mak!







Dah memang rezeki mak kot tiba2 ada kawan hulur ragi kat aku suruh buat apam. Anak2/u alls  tau tak ragi tu apa? Nanti aku tunjukkan. Ragi ni lah yang digunakan untuk buat tapai. Segala jenis tapai. Salah satu sebab dah lama aku tak buat apam tepung beras ialah aku tak jumpa lagi ragi yang sebaik dan secantik ragi yang selalu aku guna dulu. Ragi tu hasil air tangan mbak (nenek) kawan aku Asmah dari Tg. Karang. Sejak dia sakit 2 3 tahun lepas aku 'kehilangan' ragi dia. Dan aku terus kehilangan dia untuk selama2nya akhir tahun lepas. Mbak dah tak de!



So aku tawakal je lah guna ragi yang ini. Untuk dapatkan tapai nasi yang manis dan wangi, ragi memainkan peranan yang penting. Ragi yang elok akan menjadikan tapai rasa manis dan wangi, insyaAllah kuih apam yang dibuat juga menjadi lembut dan gebu.


Ada yang merekah ada yang tak. Siapa ada jawapan bgmana ianya terjadi?


Resepi ni pun Asmah yang bagi kat aku lama dulu. Dia memang terror dalam bab2 memasak. Lauk pauk, kuih muih, biskut dan gubahan semua dia boleh buat. Cuma satu yang aku boleh challenge dia ialah bila buat kek! lagi2 kek2 yang decorate2 tu memang dia selalu order kat aku. Bab tu aku menang! hihihi..


Bahan yang terawal yang patut disediakan adalah tapai nasi. Ragi yang baik akan menjadikan tapai nasi cantik bewarna putih, wangi dan manis. Aku memang bukan anak Jawa macam Asmah yang dah biasa dengan tapai dan tempe. Aku cuma tau makan je. So bila nak buat tapai ni memang cabaran yang besarlah untuk aku. Asmah buat pun main agak2 je tapi at least dia ada pengalaman tengok mbak dia buat tapai dan tempe. Tapi aku..? so aku pun agak2 juga lah..tapi penuh dengan teori yang logik.


Gunakan nasi yang cantik. Bukan yang bercampur dengan kerak. Nasi hendaklah benar2 sejuk bukan suam2 kuku. Masa buat tapai aku ikut petua arwah Opah. Badan pakaian semua dalam keadaan bersih. Selalunya aku buat lepas membersihkan diri untuk bersolat. Nasi dan ragi biar semuanya bergaul rata. Tiada sukatan.  Ragi ditumbuk halus dan ditabur atas nasi hingga rata. Gaul dengan sudu/senduk. Cara paling senang nak dapatkan ragi yang halus aku gunakan penapis air dari besi dan sagat ragi diatasnya dan nasi diletakkan dalam mangkuk besar. Sagat rata2 atas nasi. Setelah semua bergaul rata simpan dan bekas bertutup. Tapai akan mula 'masak' dalam tempoh 2-3 hari.


Tapai yang terlalu 'masak' (magang) akan menjadikan kuih apam menjadi 'berat'. Practice makes perfect! Jangan putus asa.






Aku guna tepung beras cap teratai. Itu pesan Asmah. Kalau nak menjadi kena ikut cakap sifu kan? Even dia pernah suggested tepung beras yang lain yang kira ok gak tapi cap teratai is the best. So apa2 resepi yang guna tepung beras aku selalu guna cap teratai.

Seronok buat kuih apam ni lebih2 lagi bila menjadi. Masa mula2 buat dulu aku kira 'meroyan gila' gak dekat apam ni. Pantang tengok tepung beras mesti nak buat kuih apam. Sampai rasa macam nak termuntah dah makannya. 

Satu lagi..selalu aku bancuh adunan sebelah malam dan biarkan dia naik kembang sampai pagi esok dan boleh dikukus. Masa buat kat kg ari tu cuak gak sebab tengah malam aku terjaga teringatkan adunan tu mungkin tak naik sebab aku tiba2 teringat kat kg malamnya sejuk! Aduhai..for sure apam ni tak kembang. Memang betul pun bila bangun pagi aku tengok adunan tu cam tu gak. Bila mak dah stat masak air dan dapor mula berbahang panas dengan macam2 masakan baru aku tengok adunan tu mula berbuih2 dan naik. Lega sikit. Dalam kul 9.00 lebih bila dah betul2 kembang baru dapat aku kukus dan hasilnya...puashati! Lembut dan gebu. Rasa tapai nasi yang dicampur dengan tepung beras buatkan apam ni sangat sedap dan sedap dan sedap. Sebab dah lama tak buat apam ni hidang je 'hilang' sekelip mata. Mak Ngah siap tapau lagi. Alhamdullillah!




yang ni kukus dalam loyang besar...nak cepat habis. Yang berlobang kat tgh tu sbb air menitik lama sangat baru nak lap tutup periuk.


Apam ni sebelum dikukus kena dicampur dulu dengan Eno. Guna eno yang warna biru ye bukan Eno Halia ok! nanti tah apa pulak yang jadiknya.


ini lah ragi. sebiji rm1.00 yang dah tinggal 3/4 tu aku sagat untuk buat tapai untuk 1 mangkuk nasi.






inilah rupa penapis besi yang aku gunakan. Tak de yang kecil yg besar macam penapis santan tu pun boleh.




Panjangnya cerita resepi mana? Sebelum dapat ilmu kenalah bersusah payah sikitkan? Kena tahu asal usul resepi dan cerita disebaliknya barulah ada 'jiwa' dalam masakan.



versi dalam kelongsong. Ini yang habis dulu.

So, lets try.


APAM TEPUNG BERAS
Resepi : Pn. Asmah Jasni
             
Bahan2.
500gm tepung beras cap teratai
1 3/4 cwn gula pasir
4 - 5 cwan air (aku guna 4 1/2 cwn)
1 cwn tapai nasi
2 1/2 sk eno
pewarna
kelapa parut putih
garam

Cara2.
Masukkan gula, air dan tapai nasi dalam blender. Blend hingga hancur sambil dimasukkan tepung sedikit demi sedikit. (aku buat 2 x bancuhan.)
Masukkan dalam bekas besar yang bertutup dan biarkan naik (kembang) semalaman. Bila adunan dah naik campurkan dengan eno. Kacau biar rata. Masukkan pewarna yang disukai dan tuang dalam acuan lompang dan kukus selama 10 minit. Campurkan kelapa parut dan garam dan dimakan bersama apam.

TAPAI NASI
Bahan2.
1 mangkuk (mangkuk taufufah) nasi putih.
Ragi secukupnya.

Cara2.
Letak nasi dalam mangkuk besar. Gunakan penapis besi yang halus untuk memarut ragi sehingga semua nasi dan ragi bergaul rata. Simpan dalam mangkuk bertutup pada suhu bilik. 

Tips:
a) Sapu acuan dengan minyak untuk memudahkan     apam keluar dengan cantik.
b) Tidak sesuai menggunakan loyang besar sebab apam ni sangat lembut dan gebu dan apam tidak cantik apabila dipotong.
c) 1 mangkuk nasi (mangkuk taufufah yang tinggi)  akan menghasilkan 1 cwn tapai nasi.
d) boleh juga dicampurkan dengan sebarang flavour ke dalam adunan mengikut warna yang sesuai. Cth: warna pink diletak perasa strawberry.



Sudi2kanlah mencuba dan sharekan bersama yang lain.


Adios...

1 comment:

  1. Assalam ita... wah.. nampak menarik betul... x pernah buat sbb kakak ipar selalu buat.. tinggal makan je..

    ReplyDelete