Thursday, May 19, 2011

IGAUAN SI BALDU MERAH.

Fuhh!!..fuhh!!..berabuk! Habuk di mana-mana. Bersawang sawang berselirat menyelubungi kepala tatkala aku masuk menjenguk blog yang lama aku tinggalkan. Bukan sengaja aku tinggalkan sepi tanpa sebaris ayat. Kosong.

Sebenarnya banyak yang berlaku. Macam2 hal yang terjadi. Cuma yang ini nak aku coretkan dahulu sebagai pembuka kalender untuk May yang sepi.

Igauan si Baldu Merah. Termimpi2. Terkenang2. Terindu2. Jangan salah sangka. Aku nak cerita pasal makanan je. Nak cerita pasal sebijik kek yang buat aku meroyan sekejap. Pernah dengar Kek Red Valvet? Aku transletkan Kek Baldu Merah. Yang tengah famous dan meletup2 kat Klang Valley khasnya.

Dah lama aku dengar pasal kesedapan dan kesahduan rasa kek ni cuma aku tak nampak kat kedai2 kek yang pernah aku masuk. Even kat Secret Recipe pun tak de tak tau lah masa entry aku tulis ni SR dan jual pulak. Kalau kat blog2 masakan kek ni memang femes lah. Punyalah excited aku kumpul resepi dan study pasal kek dari Itali ni tapi 'seru' nak buat tu tak sampai2. Beberapa bulan yang lepas aku jumpa kek ni kat Plaza Masalam. Senang je nak kenal kek ni. Warnanya merah dan topping dengan cheese. Harganya mak datuk!..satu slice kecil RM6.90. But not bad. Aku pernah dengar harganya ada lagi mahal dari tu. So aku try lah. Unfortunately mengecewakan! It's must be something wrong somewhere. Rasa biasa je dan yang paling frust toppingnya tak de rasa cheese langsung dan tak smooth tak cair dalam mulut. Apa yang sedapnya yang femes sangat tu?

Memang tak puas hati. Dan untuk puaskan hati aku pun cubalah buat sendiri walaupun cuak gak bila tengok resepi guna cheese about 1/2 kg! Aku guna Philadelphia je sebab sakit poket bila tengok harga Mascarpone  yang rasa tak sampai hati nak telan. Philadelphia pun ok gak still mengancam.

Akhirnya..atlast!..taraa...!!















hrrmm..sahdunya!




Fullamak! inilah kek Red Valvet hasil tangan aku sendiri. Buat sempena Hari Ibu. Memang sesuai sangat untuk ibu2 yang vogue gitu. Lebih sedap dari yang aku beli tu. Bukan perasan tapi realiti. Memang rasa dia lain dari yang lain. Warna merah kek ni yang unik. Rasa cheese jangan cakaplah. Sebab rasa lain tu aku rasa sebab bahan yang digunakan memang lain dari yang lain. Korang tau tak resepi dia letak apa dalam kek ni? Salah satu bahannya adalah CUKA! Hah! terkejut! Bukan cuka getah ok, cuka makan. So sapa2 yang ada gaut hati2 ok. Rasa secubit dah cukup jangan kempunan udah.

Lepas ni tak le mengigau lagi nak Red Valvet. Soo puas hati. Tak percaya erkk aku yang buat sendiri? Sempat buat kelas lagi untuk si crazy Red Valvet sebab aku simpati pada mereka2 yang terliur2 nak rasa Red Valvet si Baldu Merah. Kalau teringin nak rasa aku bagi special price RM79.00 je.. lbh kurang 1kg.










kegilaan pada red valvet tak mengira usia...
 

IR :  Red Valvet...si Baldu Merah, setabah hatimu, selembut kasihmu.    
       Terima kasih ibu.