Saturday, June 30, 2012

Pra Biskut Raya

Salam manis. Selamat berhujung minggu. 


Sebut pasal pra ni teringat sorang kawan ni. Baru2 ni member ofis, mek kelate Ninie balik kampong. Rajinnya kau ninie balik kelate. Bulan lepas baru balik kan? Dia kata apa.."balik kali ni balik pra ramadhan. Nanti bulan puasa balik lagi". Aik? balik kampong pun ada pra2? Macam2...


Syaaban dah hampir kepertengahan. Aura Ramadhan dah terasa dah. Puasa ganti semua dah langsai? Masih sempat lagi ni pada orang2 yang selalu buat last2 minit ganti puasa...(ingatan untuk aku). Tentu banyak kenduri tahlil, sambut puasa hujung minggu ni kan? Minggu lepas mak dah update kat aku berderet jiran2 dia buat kenduri. Alhamdulillah.


Sample2 biskut raya dah berjalan sekarang ni. Aku pernah rasa macam nak skip buat biskut raya bila setiap kali tiba Ramadhan tapi selalunya tetap ada order yang sampai walaupun sample tak berjalan pun. Selalunya dari teman2 yang biasa order ngan aku. Alhamdulillah....rezeki kan.


Tahun ni pun rasanya pada member2 yang terdekat aje kot. Dah berumur2 ni dah tak larat rasanya. Kerja kat ofis dan rumah. 2 tanggungjawab yang besar. Dan besar lagi t/jawab pada bulan Ramadhan nanti. Entahlah..just wait and see.


Saja je nak tayang the diva of cookies ni. Tahun ni diva aku ni ubah pesen sikit. Selalu bergulong kali ni membulat comey2 sikit. Ini semua gara2 acuan tart gulong aku Anas sorok kat mana tah. Sebab nak makan sangat aku buat bulat2 dan bagi lekuk2 sikit. Aku buat kecik2 je..apa orang kata... bite sized? Sekali masuk mulut terus ngap sebab tart ni lembut dan gebuszz. Bentuk ni ada orang panggil tart sekundang atau tart labu. Apa2 lah labu...


Cuci mata aje ye..























comey kan?

Thursday, June 28, 2012

Pdapor: Ayam Masak Kapitan.





Assalammualaikum.







Salam ceria untuk anda semua di samping orang2 yang disayangi.


Semua orang suka makan ayam kan? Selalunya kalau kat Shah Alam ni aku beli di Pasar Segar atau Pasar sek. 16. atau kadang2 kat pasaraya besar. Ayam kat situ ready made dah siap sekor2 dari pembekal.


Setelah bertahun2 beli ayam entah macamana tiba2 terdetik kat hati aku akan kehalalan toyibbannya ayam2 tu. Walau pun ayam tu dijual oleh orang2 muslim yang aku assume tahu halal haram dan kat pasaraya2 terpampang sijil2 halal barang2 mereka tapi hati selalu berkata2. Isshh! hati ni...gerak rasanya terlalu sensitif. 


Mak kata kalau cam tu cari je orang yang jual ayam, sembelih kat situ, proses ayam kat situ, potong ayam kat situ semua all in satu tempat. Nampak depan mata jelas dan nyata. Dah tak de ragu2 lagi. Tengok pekerja2 bangladesh kat sini. Beli ayam hidup sekor2 balik rumah sembelih dan proses sendiri. Puas hati.


Sejak tu kalau nak makan ayam macam terbatas sikit. tapi kalau KFC boleh masuk pulak!..hihihi.. Selalu balik Btg Kali beli kat pasar yang semua all in dari ayam dalam reban plastik sampai dipotong2 kecil2 semua buat kat situ. Beli stok untuk seminggu dua. 








Ok habis cite pasal ayam. Ni nak cite pasal masak ayam lak. Asyik2 masak merah, paprik, goreng kunyit, kari. Sekali sekala masak rendang. Aku nak cuba gak resepi lain. Godek2 resepi kat internet rasa cam best je tengok resepi ni. Ayam masak kapitan. Selalu dengar nama resepi ni tapi tak pernah rasa.


Nak dijadikan cerita malam tadi dinner di D' Palma Hotel makanlah lauk ni. 


"Hmm..sedapnya ayam masak lemak ni.." aku bisik pada Liza di sebelah. 


"Kari  Kapitan lah kak ita".


"hah! mana kau tau?"


"tu dalam menu tu.." sambil aku terus menatap menu depan mata.


Hmm...not bad. Sedap! ada rasa cam masak kalio sikit. Aku rasa kalau tambah kerisek memang jadi ayam kalio. Ada juga yang panggil Kari Ayam Kapitan tapi secubit pun tak ada guna serbuk kari. 


Pagi tadi gedebak gedebuk kat dapor aku ikutlah resepi yang print kat internet semalam. Rata2 resepi lebih kurang sama tapi ni yang paling simple. Resepi dari dapur dayangjack sini. Memang sedap! Simple and easy tak payah busy2. Jom tukar selera anda.



AYAM MASAK KAPITAN
Sumber: Babybatriesyia
Dicuba : di Pdapor@anugerah terindah

Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 6- 7 biji Cili Merah  (aku guna 4 biji)
  • Sedikit lengkuas (DJ guna 1 inci)
  • Sedikit Serbuk Kunyit  (aku guna kunyit hidup)
Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit. (Kisar semua)

Bahan A
  • Ayam dipotong ikut suka (DJ guna 1/2 ekor ayam)
  • 200 ml santan
  • 50 ml susu cair (aku tak guna)
  • 4 sudu besar air asam limau nipis (DJ guna air asam jawa je) (aku pun..)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bahan kisar & serbuk kunyit hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat dan hidangkan.









hhhmmm...sedap hingga menjilat jari!. Kena cuba sekali nanti boleh buat berkali2.

Friday, June 22, 2012

Syukur...

Salam di hujung minggu.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Alhamdulillah, hubby dah discharged 3 hari yang lepas. Lega sebelah bahu. Tinggal sebelah lagi masih senget. Lepas ni kena jaga makan minum bagai kat rumah ni.

Terima kasih atas ingatan teman2. Bagi semangat, dorongan kat aku. Bagi macam2 petua, cara2, alternative2 untuk kesembuhan hubby aku. Kira jadi macam orang dalam pantanglah. 

Ramai gak yang tertanya2 sakit apa?. Biasalah sakit orang2 dah berumur ni. Lagi2 sakit yang menjadi history dalam keluarga memang tak dapat nak dielakkan. Walau pun jaga makan minum dan cara hidup yang sihat salah sikit je terkena juga. Bukan tak de kesedaran dalam diri cuma kemampuan kita terbatas untuk mengelak dari terkena.

Ini adalah peringatan untuk kita semua. Yang baik jadikan teladan, buruk jadi ingatan. 






Jangan seriau ok!





















Dari Allah dia datang, kepada Allah dia dikembalikan. Tiada yang kekal melainkan Allah. Semuanya hanya pinjaman sementara. Syukurlah yang lain masih ada.


Masih ada hubby di sisi aku.



Thursday, June 14, 2012

Pdapor: Slice Cheesecake..yang tak akan muak.





Salam bahagia.

Hidup mesti diteruskan. Life must go on. Makan menjadi keutamaan..





Actually entry ni dah lama tertunggak. Kalau duit api tu tak bayar kira dah kena potonglah.

Ada sahabat yang syorkan aku buat blog baru pasal masakan dan resepi2.  Macam banyak blog2 masakan, blog2 dapor, kitchen2 yang bersepah2 kat internet. Nanti ramailah follower, ramailah commentar. Macam lah aku ni terror sangat memasak. Masak kek, biskut dan kuih muih masih lagi tengok resepi. Masak lauk pauk masih lagi call mak abah kat kg. nak confirmkan cara2 dan bahan2nya. Tak pelah..dorang dengan dapor dorang. Aku tetap dengan dapor dan hidup aku dalam satu blog ni. Lagi pun rasanya tak mampu aku nak manage sampai 2 blog. Alamatnya salah satu akan bersawang2 jadi tempat spiderman bertenggek.





Cheese cake. Salah satu favorite aku dan kak cik. Selalu kalau buat cheese cake guna cream cheese yang sangat2 berkrim tu. Rasanya sedap tapi ramai gak yang tak suka sebab cepat muak. Resepi ni simple sangat. Aku pun tak pernah terbayangkan untuk menggantikan cream cheese dengan slice cheese. Kalau tak ingatkan 'orang belakang' aku dah
lama ngap sorang2. Hihihi..pasal 'orang belakang' ni teringat masa faiz kecik2 dulu. Kalau dia makan aku selalu ingatkan tinggalkan untuk 'orang belakang' sikit. "hah..orang belakang! Mana ada orang kat belakang?" sambil menoleh melihat ke belakang. Bertuah punya budak! 

Cream cheese yang popular spt philadelphia, tatura dan mascarpone (betul ke eja tu).

Slice cheese ialah cheese yang keping2 tu. Yang selalu  Mr MC D letak kat burger dia tu. Brand krafts lah yang selalu aku ingat.

Kreatif sungguh lah orang yang cipta resepi ni. Rasanya memang very light cheese cake. Sedap kalau tambah sikit lemon paste atau campur blueberry. Jadilah Blueberry Light Cheese cake. Dan yang paling aku suka tak payah nak letak based dia yang dari biskut atau span kek. Mudah sungguh!



gebusszzz...


Ini kali ke 2 aku buat. Mula2 tak menjadi. Keknya terpisah kepada dua bahagian. Yang atas lembut gebu tapi bahagian bawah macam bantat. Bakar guna bain marie. Keknya macam basah2 sikit. Memang tak puas hati betul! Tak menjadi macam Jintan Manis punya yang gebu.

Kali ni aku bakar macam biasa cuma suhunya aku kurangkan 150C. Fuhlamak!..cantik betul! Putih kuning gebu dan lembut. Yang ini letak perasa lemon je. Next time kalau buat lagi nak letak blueberry/strawberry filling. Hiaskan dengan fresh cream yang putih gebu. Tunggu lah kau. Bila keadaan dah tenang, hubby dah ok sikit aku kerjakan kau!...hahaha...(cam suara jin)

Resepi dari blog Jintan Manis. C&P ye. Cuba jangan tak cuba.




SLICE CHEESE CAKE
By :Jintan Manis

Bahan-bahannya ( acuan kek saiz 18cm )


4-5 keping slice cheese ( slice cheese kalau kt mesia leh guna jenama kraft)

200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .
7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh. Kalau tak guna cara bain marie tu pun takpe, janji ikut suhu tu betul-betul ya.







Pi dapoq masak na...!

Wednesday, June 13, 2012

Aduhai....







"don't be sad ita. Kalau Allah ambil satu dari kita Dia akan gantikan dengan something yang lebih lagi. Sometime it's double value. It's happened to me.." kata2 Mr Adam buat aku tiba2 rasa sebak. Walau pun aku redha atas segala ujian ini tapi bila ada orang yang cuba bagi semangat dan kekuatan pada aku sebenarnya ia lebih melemahkan aku. Buat aku lebih 'melece'. Aku kan sensitip.

Lately banyak betul dugaan yang mendatang. Dari semenjak abah masuk hospital ari tu aku dapat rasa beberapa perkara yang tak enak akan terjadi. Bukan perkara yang buruk sangat lebih kepada ujian dan dugaan Allah untuk aku dan family dan adik beradik lain.

Bukanlah nak meyombong atau riak. Aku memang hambanya yang lemah namun masih ada kekuatan dalam diri. Semenjak ujian terbesar yang terjadi pada aku 15 tahun yang lalu jiwa jadi lebih kuat. Semangat jadi lebih tebal sebab aku tahu Allah itu selalu menguji hamba2nya yang dia tahu mampu untuk melalui ujian itu. Orang keliling tak nampak, tak tahu tapi yang menanggungnya sendiri adalah aku! Kesabaran aku kalau diukur agaknya...sky is the limit. Kalau tak kerana secebis iman di dada agaknya aku kat Tg Rambutan sekarang ni.

Dugaan datang lagi bila Allah utuskan Anas pada aku. Aku dah semakin lali. Berserah dan pasrah. Aku terima semua dengan tabah dan redha. Semua yang baik dari Allah dan yang buruk adalah atas kekhilafan sendiri. Setiap hari berlalu dan menjadikan aku semakin bersedia untuk menghadapi segala dugaan yang mendatang sebab aku tahu aku ada Dia!.

Abah masih menjalani terapi di klinik swasta. Bukan tak nak pergi hosp. kerajaan tapi sebab kena duduk wad 2 hari nak buat kimo abah lebih rela pilih swasta. Pergi pagi ambik injeksen dah boleh balik. Mudah bukan? Abah kena kuat semangat nak melawan penyakit dia. Mak kata sejak abah ambik ubat tu abah dah mula 'mengukur jalan' Taman Seri pagi dan petang untuk keluarkan peluh dan bagi badan dia cergas.

Cuti sekolah hari tu memang dah plan lama nak balik Melaka. Round2, jalan2 bandar Melaka yang dah banyak sangat berubah. Selalu kalau balik kg dari Ayer Keroh terus ke Sg. Rambai. Dah ada Lebuh AMJ lagi lah aku skip bandar Melaka. Tau2 dah sampai Parit Perawas.

Kalau balik kg tak sah kalau tak pekena seafood kat Umbai atau Serkam. Tapi kali ni kita orang makan kat Kuala Sg. Duyong. Dah tertulis di azali agaknya kali ni balik Melaka tercatat cerita duka. Aku dan hubby kena food poisoning yang amat2 teruk! Nasib baik anak2 tak kena. Aku rasa gara2 benda ni. Korang penah makan menatang ni?





(thanks google)

Kalau aku tunjuk lah menatang ni kat along, for sure mati hidup balik pun dia tak makan sebab isi nya sebiji macam ulat daun pisang!

Orang panggil pepahat atau siput buluh. Orang Melaka sebut kekunci kalau tak silap aku. Sebab dah lama teringin aka mengidam nak makan menatang ni dan aku jumpa kat restoren tu aku pun orderlah. Rasanya aku rasa, sedap lagi rasa kupang. Memang betul2lah 'mengunci' perut aku dan hubby. Lepas 12 jam makannya aku rasa sakit perut yang amat sangat. Rasa angin dalam perut berputar2 dan berbelit2. Baru 2 kali berulang ke toilet aku dah 'flat'. Satu badan lemah. Lepas tu muntah2. Aku rasa macam nak merangkak menuju ke katil. Malamnya aku demam. Tak boleh tidur. Gelisah kiri kanan. Walau pun rasa tak boleh tidur tapi aku tak perasan pulak rupa2nya hubby dah stat pulak berulang ke toilet. Pagi esoknya dua2 tumbang. Aku bangun gagahkan jugaklah kemas barang2 nak balik Shah Alam. Hubby ambik injeksen kat klinik lepas tu tidor sampai Dengkil. Nasib baik mirul boleh drive take over tempat ayah dia.

Monday aku mc lagi walaupun dah kurang tapi badan rasa lemah. Peluh sejuk memercik dahi. Kaki tangan masih rasa sejuk2. Teruk betul aku kena kali ni. Hubby lagi teruk sampai admitted kat SALAM sebab penyakit lama berulang lagi! huhuhu...aku kena handle semuanya. Budak2 stat sekolah balik, auditor pulak datang, berulang ke hosp. jenguk hubby dan kadang2 tidor hosp. temankan dia.

Dan setelah seminggu kat SALAM, semalam hubby kena operate jugak akhirnya. Redha je lah..




Ni beberapa jam lepas operate. Patutnya tak boleh makan tapi hubby dah lapar sangat sebab dah puasa dari pagi. Nasib baik pihak hosp. ada sediakan bubur dapatlah merasa sesudu dua.



Masih sempat layan sms2 yang datang. Dan yang paling aku terkejut sekali bila hubby tiba2 duduk dan menjerit...goal!!!! bila Malaysia menambah gol ke 2 lawan Spore.

aduhai laki aku....

Tuesday, June 5, 2012

huhuhu....aku lah itu..



Assalammualaikum.

Just drop by. To sent a massage.





   







nape tiba2 aku tengok monitor ni cam bluurrrrr....


byyeeee....